Студентска кръгла маса "Духът на пролетта", посветена на 65 години от рождението на проф. дфн Александър Федотов

 

 

На 1 декември 2021 г. в катедра Кореистика се проведе студентска кръгла маса „Духът на пролетта – сред текстовете на корейската литература и култура“, посветена на 65 години от рождението на проф. дфн Александър Федотов. Събитието се състоя онлайн, като в него се включиха над 80 души – колеги, преподаватели и студенти на проф. Федотов, както и настоящи студенти от катедра Кореистика и специалност ЮИЮА.

Кръглата маса беше открита с приветствия от проф. д-р Светла Къртева, преподавател в катедра Кореистика и директор на Центъра по кореистика (и не по-малко важно - дългогодишен колега и приятел на проф. Федотов, съосновател на специалност Кореистика), доц. д-р Ирина Сотирова, ръководител на катедра Кореистика (и един от първите ученици на проф. Федотов и възпитаници на специалността) и г-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ (и съпруга на проф. Федотов).

Първата част на кръглата маса, озаглавена „Проф. Александър Федотов – школа, традиции, памет“ беше посветена на личността на проф. Федотов, представена през спомени на негови бивши студенти и настоящи преподаватели от Р Корея и България. В края на тази част беше излъчено и кратко интервю с проф. Федотов, направено от студенти от Кореистика по повод 20 години от създаването на специалността.

Във втората част на кръглата маса „Корея през нашите очи“, която беше разделена на две сесии – „Религии, вярвания и традиции“ и „Съвременна култура и общество“ доклади на разнообразни теми изнесоха настоящи студенти и докторанти от Кореистика и ЮИЮА, както и завършили кореисти, които в момента продължават обучението си в Академията по кореистика и университета Йонсе в Корея.

Третата част на кръглата маса, озаглавена „Сред текстовете на корейската литература. Поетични търсения и творчество“ беше посветена на любимата тема на изследванията на проф. Федотов, а именно – литературата. В нея студенти-кореисти направиха рецитал на подбрани корейски стихотворения в превод на проф. Федотов. Г-н Бойко Павлов (дългогодишен преподавател в специалност Кореистика, като негова е и първата преведена на български език антология на съвременната корейска поезия „Космосът на водната капка“) представи свое стихотворение, написано на корейски език, преведено на български от завършила кореистка, след което студентка от първи курс Кореистика прочете есето си, вдъхновено от прочита на последната публикувана лично от проф. Федотов книга „Духът на пролетта (Любовта в класическата корейска поезия)“, като именно от заглавието на тази книга беше „заето“ и наименованието на кръглата маса.

След множество дискусии, въпроси, отговори, коментари и споделени мнения и спомени кръглата маса беше закрита от доц. д-р Ирина Сотирова и доц. д-р Ким Со Йънг, която освен гост-лектор в катедра Кореистика е и дългогодишен приятел и сподвижник на проф. Федотов още от създаването на специалността през 1995 г.

Представените на кръглата маса студентски разработки ще бъдат качени на настоящия сайт до края на януари 2022 г.

 

Програма